o-czym-warto-pamietac-wybierajac-frytkownice

Frytkownica to jedno z najbardziej przydatnych urządzeń zarówno w domu jak i w lokalu gastronomicznym. Szczególnie kiedy często korzysta się z tego sprzętu, warto dokładnie przemyśleć swój zakup. Jakie cechy charakteryzują dobre frytkownice? Czy można w nich smażyć tylko frytki?

Jakie pojemności mają frytkownice?

Frytkownice kupowane na użytek własny, a te do restauracji czy baru, będą różnić się zarówno pojemnością koszy, jak i komór. Co więcej, urządzenia przeznaczone do użytku profesjonalnego mogą mieć również liczniejsze pojemniki, a nawet być wbudowane bezpośrednio do infrastruktury kuchni. Tak więc ile litrów może pomieścić jedna frytkownica? Najmniejsze frytkownice mają pojemność nawet 1 litra. Należy jednak pamiętać, że oprócz oleju, w koszyku musi się również zmieścić jedzenie przeznaczone do usmażenia. Dlatego dla lokali gastronomicznych najlepiej sprawdzą się frytkownice o pojemności od czterech litrów wzwyż, w zależności od indywidualnych potrzeb.

Czy moc urządzenia ma znaczenie?

Jeżeli frytki stanowią w Twoim biznesie jedną z najpopularniejszych pozycji w menu, na pewno zależy Ci na tym, aby móc robić je szybko i w dużych ilościach na raz. W tym celu konieczna jest wysoka moc urządzenia. Frytkownice przeznaczone do profesjonalnego użytku mogą działać przez kilka godzin, bez konieczności wyłączania ich. Powinny również szybko się nagrzewać i mieć dodatkową ochronę np. w postaci pokryw, dzięki której nie tracą ciepła. Co więcej, w zależności od wybranej liczby komór oraz ich pojemności, frytkownice muszą smażyć każdą frytkę z taką samą intensywnością. Jeżeli nie wiesz jakiej mocy będziesz potrzebować do swojej kuchni, zapytaj o poradę specjalistów ze sklepu, w którym dokonujesz zakupu.

Co ułatwia czyszczenie frytkownicy?

Smażenie posiłków na oleju jest niestety związane z trudnym procesem czyszczenia. Dotyczy ono zarówno samego urządzenia jak i jego najbliższego otoczenia. Warto upewnić się, że frytkownica posiada wyjmowalne kosze, dzięki czemu ich umycie stanie się zdecydowanie prostsze. Przed rozpoczęciem czyszczenia należy pamiętać o wyłączeniu sprzętu. Koszyki, komory oraz zewnętrzną część urządzenia można umyć płynem do mycia naczyń lub preparatami przeznaczonymi do mycia stali i trudnych zabrudzeń. Pamiętaj również o regularnej wymianie oleju (co najmniej raz dziennie), aby przygotowywane przez Ciebie potrawy wyróżniała świeżość i przyjemny aromat.

Dodatkowe funkcje frytkownicy

Chociaż nazwa wskazuje, że we frytkownicy smaży się wyłącznie frytki, jest to błędne założenie. Oczywiście w zależności od tego, jakiego typu dania podajesz w swoim lokalu, sprzęt ten może faktycznie służyć jedynie do obróbki ziemniaków. Jednak wiele dostępnych na rynku urządzeń jest przygotowanych do smażenia w nich warzyw, owoców morza, czy nawet mięsa. Jeżeli masz w planach zawrzeć powyższe pozycje w swoim menu, upewnij się, że wybrana frytkownica posiada możliwość regulowania temperatury, dzięki której dostosujesz warunki smażenia do konkretnego produktu spożywczego.

Frytkownice dostępne są w wielu rozmiarach i posiadają różne pojemnościach oraz funkcje. Przed zakupem upewnij się, że preferowany sprzęt posiada wszystkie cechy, dzięki którym bez problemu usmażysz dużą ilość frytek, ryb, czy innych dań.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj