Frytkownica to jedno z najbardziej przydatnych urządzeń zarówno w domu jak i w lokalu gastronomicznym. Szczególnie kiedy często korzysta się z tego sprzętu, warto dokładnie przemyśleć swój zakup. Jakie cechy charakteryzują dobre frytkownice? Czy można w nich smażyć tylko frytki?
Jakie pojemności mają frytkownice?
Frytkownice kupowane na użytek własny, a te do restauracji czy baru, będą różnić się zarówno pojemnością koszy, jak i komór. Co więcej, urządzenia przeznaczone do użytku profesjonalnego mogą mieć również liczniejsze pojemniki, a nawet być wbudowane bezpośrednio do infrastruktury kuchni. Tak więc ile litrów może pomieścić jedna frytkownica? Najmniejsze frytkownice mają pojemność nawet 1 litra. Należy jednak pamiętać, że oprócz oleju, w koszyku musi się również zmieścić jedzenie przeznaczone do usmażenia. Dlatego dla lokali gastronomicznych najlepiej sprawdzą się frytkownice o pojemności od czterech litrów wzwyż, w zależności od indywidualnych potrzeb.
Czy moc urządzenia ma znaczenie?
Jeżeli frytki stanowią w Twoim biznesie jedną z najpopularniejszych pozycji w menu, na pewno zależy Ci na tym, aby móc robić je szybko i w dużych ilościach na raz. W tym celu konieczna jest wysoka moc urządzenia. Frytkownice przeznaczone do profesjonalnego użytku mogą działać przez kilka godzin, bez konieczności wyłączania ich. Powinny również szybko się nagrzewać i mieć dodatkową ochronę np. w postaci pokryw, dzięki której nie tracą ciepła. Co więcej, w zależności od wybranej liczby komór oraz ich pojemności, frytkownice muszą smażyć każdą frytkę z taką samą intensywnością. Jeżeli nie wiesz jakiej mocy będziesz potrzebować do swojej kuchni, zapytaj o poradę specjalistów ze sklepu, w którym dokonujesz zakupu.
Co ułatwia czyszczenie frytkownicy?
Smażenie posiłków na oleju jest niestety związane z trudnym procesem czyszczenia. Dotyczy ono zarówno samego urządzenia jak i jego najbliższego otoczenia. Warto upewnić się, że frytkownica posiada wyjmowalne kosze, dzięki czemu ich umycie stanie się zdecydowanie prostsze. Przed rozpoczęciem czyszczenia należy pamiętać o wyłączeniu sprzętu. Koszyki, komory oraz zewnętrzną część urządzenia można umyć płynem do mycia naczyń lub preparatami przeznaczonymi do mycia stali i trudnych zabrudzeń. Pamiętaj również o regularnej wymianie oleju (co najmniej raz dziennie), aby przygotowywane przez Ciebie potrawy wyróżniała świeżość i przyjemny aromat.
Dodatkowe funkcje frytkownicy
Chociaż nazwa wskazuje, że we frytkownicy smaży się wyłącznie frytki, jest to błędne założenie. Oczywiście w zależności od tego, jakiego typu dania podajesz w swoim lokalu, sprzęt ten może faktycznie służyć jedynie do obróbki ziemniaków. Jednak wiele dostępnych na rynku urządzeń jest przygotowanych do smażenia w nich warzyw, owoców morza, czy nawet mięsa. Jeżeli masz w planach zawrzeć powyższe pozycje w swoim menu, upewnij się, że wybrana frytkownica posiada możliwość regulowania temperatury, dzięki której dostosujesz warunki smażenia do konkretnego produktu spożywczego.
Frytkownice dostępne są w wielu rozmiarach i posiadają różne pojemnościach oraz funkcje. Przed zakupem upewnij się, że preferowany sprzęt posiada wszystkie cechy, dzięki którym bez problemu usmażysz dużą ilość frytek, ryb, czy innych dań.